AloitaTaaleri

Usein kysyttyä

Sijoittamisen aloittaminen

Onko salkun koolla alarajaa?
Kyllä. Rakennamme asiakkaillemme salkkuja 1000 eurosta ylöspäin. Tämä johtuu ETF-rahastojen yksikköhinnoista: pienemmillä summilla salkun hajautus kärsii, koska kaikkia haluttuja ETF-rahastoja ei voida ostaa. Lisäsijoitusten koolle ei ole asetettu mitään alarajaa – voit valita juuri sinulle sopivan säästömäärän.
Maksaako tilin luominen tai sopimuksen tekeminen?
Ei maksa - Tilin luominen ja sijoituspalvelusopimuksen tekeminen ei maksa mitään. Emme peri kuluja myöskään nostoista tai lisäsijoituksista. Perimme palkkioita ainoastaan tehdyistä sijoituksista, jolloin kokonaiskustannus koostuu Taalerin hallinnointipalkkiosta ja salkussa käytettyjen sijoitustuotteiden palkkioista. Lue lisää hinnoittelustamme hinnasto-sivulta.
Kuinka kauan tilin avaaminen kestää?
Tilin avaaminen on helppoa, eikä tavallisesti kestä 10 minuuttia kauempaa. Asiakkuus aukeaa heti ja voit siirtää rahaa palveluun vaikka samantien. Käymme kauppaa normaalisti kaksi kertaa viikossa (tiistaisin ja perjantaisin) ja sijoitamme siirtämäsi rahasi mahdollisimman nopeasti.
Mitä jos haluan lopettaa palvelun käyttämisen?
Voit lunastaa salkkusi sisältämien ETF:ien osuuden rahaksi milloin vain. Toteutamme markkinatoimeksiantoja normaalisti tiistaisin ja perjantaisin. Kun saamme sinulta lunastuspyynnön, toteutamme markkinakaupat seuraavana kaupankäyntipäivänämme.
Miksi en vain tekisi tätä itse?
Voit aina rakentaa salkkusi myös itse, emmekä yritä estää sinua tekemästä niin. Pidä kuitenkin mielessä, että salkun jatkuva seuraaminen ja tasapainottaminen vaativat huomattavan määrän huomiota ja aikaa ja voivat johtaa korkeisiin kaupankäyntikustannuksiin. Taalerilla et maksa kaupankäynnistä, vaan pelkän hallinnointipalkkion.

Muista myös, että ETF:n valitseminen ei ole ihan niin yksinkertainen harjoitus, kuin voisi kuvitella. Muista perehtyä jokaisen harkitsemasi tuotteen rakenteeseen, kokoon, likviditeettiin, kotipaikkaan ja verotuksellisiin seikkoihin huolella.

Salkkuun liittyviä kysymyksiä

Mitä jos salkkuni arvo laskee alle 1000 euron?
Vaikka salkkusi arvo laskisi alle 1000 euron markkinamuutosten seurauksena, jatkuu salkunhoito normaalisti, eikä salkun arvopapereita realisoida. Onnistunut sijoittaminen on pitkäjänteistä ja valitettavasti myös markkinalaskut kuuluvat ajoittain asiaan.
Kuinka usein salkun arvo päivittyy?
Salkun arvo päivittyy kerran vuorokaudessa, tyypillisesti aikaisin aamulla.
Salkkuni painotukset eivät vastaa mallia. Mistä on kyse?
Pyrimme pitämään salkkusi painotukset aina lähellä tavoitetta. Muista kuitenkin, että etenkin pienempien alle 5000 euron salkkujen painotuksissa voi olla poikkeuksia instrumenttien korkeista yksikköhinnoista johtuen. Jos säästät kuukausittain, ostamme salkkuusi aina niitä instrumentteja, jotka sieltä vielä puuttuvat tai ovat alipainossa. Hajautus paraneekin jatkuvasti
Mitä jos haluan tehdä lunastuksen?
Voit tehdä lunastuspyynnön milloin vain haluat ja lunastaa sen verran salkusta, kuin haluat. Toteutamme markkinakauppoja normaalisti tiistaisin ja perjantaisin. Rahat näkyvät pankkitililläsi tavallisesti 2-3 pankkipäivää myöhemmin.
Mikä on ETF (Exchange Traded Fund)?
ETF:t muistuttavat tavallisia sijoitusrahastoja, mutta niitä voidaan ostaa osakkeiden tapaan kansainvälisistä pörsseistä. Useimmat ETF:t ovat passiivisia indeksiosuusrahastoja, joiden sijoituksissa jäljitellään mahdollisimman tarkasti jotakin markkinaindeksiä.

Esimerkiksi useimpien keskeisten talousalueiden ja maiden osakemarkkinoille on tarjolla omat ETF:t. Lisäksi ETF:ien kautta voi sijoittaa korko-, hyödyke ja kiinteistömarkkinoille. ETF:ien perusajatuksena on tarjota edullisilla kuluilla osuus jostakin arvopaperi-indeksistä.

Tavallisista sijoitusrahastoista poiketen useimmat ETF:t eivät siis valikoi sijoituskohteitaan, vaan ne pyrkivät ainoastaan sijoittamaan varansa markkinan koostumusta kuvaavan indeksin mukaisesti. Tällaisen passiivisen indeksisijoittamisen ideana on saada sijoitukselle valitun markkinan keskimääräinen tuotto keskimääräisellä riskillä.

Asiakkuus

Voinko avata palvelun yritykselleni?
Valitettavasti se ei ole tällä hetkellä mahdollista.
Voinko avata palvelun lapsilleni?
Digitaalinen palvelumme on tällä hetkellä suunnattu vain täysi-ikäisille asiakkaille.
Asun Suomen ulkopuolella – voinko silti sijoittaa Taalerin kautta?
Voit avata palvelun ja tulla asiakkaaksi, jos olet ensisijaisesti verovelvollinen Suomessa ja sinulla on suomalaiset pankkitunnukset. Emme valitettavasti voi tällä hetkellä palvella asiakkaita, jotka ovat verovelvollisia Suomen ulkopuolella.
Haluan sijoittaa yksittäisiin Taalerin rahastoihin (esim. Arvo Markka). Miten toimin?
Tarjoamme digiasiakkaillemme ensisijaisesti automaattista ETF-varainhoitoa. Jos kuitenkin haluat sijoittaa yksittäisiin Taalerin rahastoihin, toimi seuraavasti: 1) Klikkaa “Aloita” ja vastaa kysymyksiin. Tulet Taalerin asiakkaaksi ja luomme sinulle digitaalisen täyden valtakirjan ETF-salkun. Voit halutessasi siirtää salkkuusi rahaa, mutta et kuitenkaan sitoudu mihinkään, eikä sinulle synny kustannuksia. 2) Kirjauduttuasi palveluun klikkaa “Omat tiedot” ja sen jälkeen “Avaa Rahastosalkku”. Vastattuasi kysymyksiin avaamme sinulle edellisen salkun lisäksi rahastosalkun, jonka sijoituskohteet valitset rahastovalikoimastamme itse. 3) Kun olet valmis sijoittamaan, klikkaa “Sijoita” ja valitse kumpaan salkkuun haluat sijoittaa. Mikäli valitset Rahastosalkun, pääset seuraavaksi valitsemaan haluamasi rahaston antamiesi vastausten perusteella sinulle sopivien rahastojen joukosta. Mikäli olet jo Taalerin digiasiakas, voit hypätä suoraan kohtaan 2). Mikäli olet jo Taalerin pankkiiriasiakas, tiedustele rahastomerkinnöistä yhteyshenkilöltäsi tai Taalerin asiakaspalvelusta. Lopuksi, mikäli olet Nordnetin asiakas, löydät useimmat Taalerin rahastot myös Nordnetin kautta.

Sopimukset ja raportointi

Voinko siirtää nykyiset sijoitukseni Taalerille realisoimatta niitä ensin?
Valitettavasti et. Otamme vastaan ainoastaan rahaa, joka sijoitetaan asiakkaan kanssa yhdessä sovittujen periaatteiden mukaisesti.
Voinko sijoittaa myöhemmin muita summia, kuin nyt määrittelemäni kuukausisäästön?
Totta kai. Määrittelemäsi kuukausisäästö ei sido sinua mihinkään - voit aina valita vapaasti paljonko sijoitat. Kuukausittainen säästäminen on joka tapauksessa järkevää ja helppo tapa kerryttää varallisuutta.

Impakti-sijoittaminen

Mitä on impakti-sijoittaminen?
Kutsumme impakti-sijoittajamiseksi sellaista sijoittamista, jossa hyvän taloudellisen tuoton lisäksi edistetään aktiivisesti ratkaisuja maailmamme keskeisimpiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, köyhyyteen ja eriarvoisuuteen liittyen. Impakti-sijoittaminen tunnetaan myös nimellä vaikuttavuussijoittaminen.
Mitä eroa on impakti-sijoittamisella ja vastuullisella sijoittamisella?
Vastuullisessa sijoittamisessa karsitaan ongelmayhtiöt, kun taas impakti-sijoittamisessa sijoitetaan ratkaisuja tarjoaviin yhtiöihin. Impakti-sijoittajaminen on sellaista sijoittamista, jossa hyvän taloudellisen tuoton lisäksi edistetään aktiivisesti ratkaisuja maailmamme keskeisimpiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, köyhyyteen ja eriarvoisuuteen liittyen.
Etkö löytänyt etsimääsi?
Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään mahdollisissa kysymyksissä. Palvelemme sinua sähköpostitse ja puhelimitse.
Asiakaspalvelumme on avoinna arkisin ja palvelee sinua 9-16

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen