AloitaAktia

Usein kysyttyä

Sijoittamisen aloittaminen

Onko salkun koolla alarajaa?

Kyllä. Rakennamme asiakkaillemme salkkuja 1000 eurosta ylöspäin. Tämä johtuu ETF-rahastojen yksikköhinnoista: pienemmillä summilla salkun hajautus kärsii, koska kaikkia haluttuja ETF-rahastoja ei voida ostaa. Lisäsijoitusten koolle ei ole asetettu mitään alarajaa – voit valita juuri sinulle sopivan säästömäärän.

Maksaako tilin luominen tai sopimuksen tekeminen?

Ei maksa - Tilin luominen ja sijoituspalvelusopimuksen tekeminen ei maksa mitään. Emme peri kuluja myöskään nostoista tai lisäsijoituksista. Perimme palkkioita ainoastaan tehdyistä sijoituksista, jolloin kokonaiskustannus koostuu hallinnointipalkkiosta ja salkussa käytettyjen sijoitustuotteiden palkkioista. Lue lisää hinnoittelustamme hinnasto-sivulta.

Kuinka kauan tilin avaaminen kestää?

Tilin avaaminen on helppoa, eikä tavallisesti kestä 10 minuuttia kauempaa. Asiakkuus aukeaa heti ja voit siirtää rahaa palveluun vaikka samantien. Käymme kauppaa normaalisti kaksi kertaa viikossa (tiistaisin ja perjantaisin) ja sijoitamme siirtämäsi rahasi mahdollisimman nopeasti.

Mitä jos haluan lopettaa palvelun käyttämisen?

Voit lunastaa salkkusi sisältämien ETF:ien osuuden rahaksi milloin vain. Toteutamme markkinatoimeksiantoja normaalisti tiistaisin ja perjantaisin. Kun saamme sinulta lunastuspyynnön, toteutamme markkinakaupat seuraavana kaupankäyntipäivänämme.

Miksi en vain tekisi tätä itse?

Voit aina rakentaa salkkusi myös itse, emmekä yritä estää sinua tekemästä niin. Pidä kuitenkin mielessä, että salkun jatkuva seuraaminen ja tasapainottaminen vaativat huomattavan määrän huomiota ja aikaa ja voivat johtaa korkeisiin kaupankäyntikustannuksiin. Meillä et maksa kaupankäynnistä, vaan pelkän hallinnointipalkkion.

Muista myös, että ETF:n valitseminen ei ole ihan niin yksinkertainen harjoitus, kuin voisi kuvitella. Muista perehtyä jokaisen harkitsemasi tuotteen rakenteeseen, kokoon, likviditeettiin, kotipaikkaan ja verotuksellisiin seikkoihin huolella.

Salkkuun liittyviä kysymyksiä

Mitä jos salkkuni arvo laskee alle 1000 euron?

Vaikka salkkusi arvo laskisi alle 1000 euron markkinamuutosten seurauksena, jatkuu salkunhoito normaalisti, eikä salkun arvopapereita realisoida. Onnistunut sijoittaminen on pitkäjänteistä ja valitettavasti myös markkinalaskut kuuluvat ajoittain asiaan.

Kuinka usein salkun arvo päivittyy?

Salkun arvo päivittyy kerran vuorokaudessa, tyypillisesti aikaisin aamulla.

Salkkuni painotukset eivät vastaa mallia. Mistä on kyse?

Pyrimme pitämään salkkusi painotukset aina lähellä tavoitetta. Muista kuitenkin, että etenkin pienempien alle 5000 euron salkkujen painotuksissa voi olla poikkeuksia instrumenttien korkeista yksikköhinnoista johtuen. Jos säästät kuukausittain, ostamme salkkuusi aina niitä instrumentteja, jotka sieltä vielä puuttuvat tai ovat alipainossa. Hajautus paraneekin jatkuvasti

Mitä jos haluan tehdä lunastuksen?

Voit tehdä lunastuspyynnön milloin vain haluat ja lunastaa sen verran salkusta, kuin haluat. Toteutamme markkinakauppoja normaalisti tiistaisin ja perjantaisin. Rahat näkyvät pankkitililläsi tavallisesti 2-3 pankkipäivää myöhemmin.

Miten Impakti-salkku ja ETF-salkku eroavat toisistaan?

Molemmat vaihtoehdot ovat kustannustehokkaita ja laajasti hajautettuja sijoitussalkkuja, joiden ydin koostuu ETF-sijoituksista.

Impakti-salkku sijoittaa vain vastuullisiin kohteisiin. Tämän lisäksi riskitasollesi sopiva osuus sijoituksista tehdään impakti-sijoituksiin, jotka tavoittelevat hyvän tuoton lisäksi positiivista mitattavissa olevaa hyötyä ympäristöön ja yhteiskuntaan.

ETF-salkku sijoittaa pelkkiin tavallisiin ETFiin hajauttaen sijoitukset kansainvälisesti - ETF-salkku sisältää siten myös sijoituksia, jotka eivät ole vastuullisia, ja salkun sijoitukset eivät tee impaktia.

Mikä on ETF (Exchange Traded Fund)

ETF:t muistuttavat tavallisia sijoitusrahastoja, mutta niitä voidaan ostaa osakkeiden tapaan kansainvälisistä pörsseistä. Useimmat ETF:t ovat passiivisia indeksiosuusrahastoja, joiden sijoituksissa jäljitellään mahdollisimman tarkasti jotakin markkinaindeksiä.

Esimerkiksi useimpien keskeisten talousalueiden ja maiden osakemarkkinoille on tarjolla omat ETF:t. Lisäksi ETF:ien kautta voi sijoittaa korko-, hyödyke ja kiinteistömarkkinoille. ETF:ien perusajatuksena on tarjota edullisilla kuluilla osuus jostakin arvopaperi-indeksistä.

Tavallisista sijoitusrahastoista poiketen useimmat ETF:t eivät siis valikoi sijoituskohteitaan, vaan ne pyrkivät ainoastaan sijoittamaan varansa markkinan koostumusta kuvaavan indeksin mukaisesti. Tällaisen passiivisen indeksisijoittamisen ideana on saada sijoitukselle valitun markkinan keskimääräinen tuotto keskimääräisellä riskillä.

Mitä sijoittaminen ETF:iin kauttanne maksaa?

Tavallisesti ostaessasi ETF:iä omatoimisesti maksat jokaisesta ostosta ja myynnistä kaupankäyntipalkkiot ja arvopaperien säilytyksestä säilytyspalkkion. Meillä lisäsijoitukset ja lunastukset ETF-salkkuun ovat ilmaisia ja maksat vain kiinteän hallinnointipalkkion joka on sama 0.45 % riippumatta salkkusi koosta.

Asiakkuus

Voinko avata palvelun yritykselleni?

Valitettavasti se ei ole tällä hetkellä mahdollista.

Voinko avata palvelun lapsilleni?

Digitaalinen palvelumme on tällä hetkellä suunnattu vain täysi-ikäisille asiakkaille.

Asun Suomen ulkopuolella – voinko silti sijoittaa kauttanne?

Voit avata palvelun ja tulla asiakkaaksi, jos olet ensisijaisesti verovelvollinen Suomessa ja sinulla on suomalaiset pankkitunnukset. Emme valitettavasti voi tällä hetkellä palvella asiakkaita, jotka ovat verovelvollisia Suomen ulkopuolella.

Haluan sijoittaa yksittäisiin rahastoihin (esim. Arvo Markka). Miten toimin?

Tarjoamme digiasiakkaillemme ensisijaisesti automaattista ETF-varainhoitoa. Jos kuitenkin haluat sijoittaa yksittäisiin rahastoihin, toimi seuraavasti:

  1. Klikkaa “Aloita” ja vastaa kysymyksiin. Tulet asiakkaaksi ja luomme sinulle digitaalisen täyden valtakirjan ETF-salkun. Voit halutessasi siirtää salkkuusi rahaa, mutta et kuitenkaan sitoudu mihinkään, eikä sinulle synny kustannuksia.
  2. Kirjauduttuasi palveluun klikkaa “Omat tiedot” ja sen jälkeen “Avaa Rahastosalkku”. Vastattuasi kysymyksiin avaamme sinulle edellisen salkun lisäksi rahastosalkun, jonka sijoituskohteet valitset rahastovalikoimastamme itse.
  3. Kun olet valmis sijoittamaan, klikkaa “Sijoita” ja valitse kumpaan salkkuun haluat sijoittaa. Mikäli valitset Rahastosalkun, pääset seuraavaksi valitsemaan haluamasi rahaston antamiesi vastausten perusteella sinulle sopivien rahastojen joukosta.

Mikäli olet jo digiasiakas, voit hypätä suoraan kohtaan 2).

Mikäli olet jo pankkiiriasiakas, tiedustele rahastomerkinnöistä yhteyshenkilöltäsi tai asiakaspalvelusta.

Olen jo Aktian asiakas - miten pääsen Impakti-palvelun asiakkaaksi?

Painamalla Aloita sijoittaminen. Aluksi näet Impakti-palvelun kautta tekemäsi sijoitukset sivustomme kautta. Impakti-palvelun kautta tehtyjen sijoitusten hoitaminen, kuten lisäsijoitukset ja lunastukset, onnistuvat myös moderneilla työkaluillamme tai mobiilisovelluksellamme. Impakti.fi:n mobiilisovellus löytyy sovelluskaupoista nimellä Aktia Wealth.

Sopimukset ja raportointi

Voinko siirtää nykyiset sijoitukseni palveluun realisoimatta niitä ensin?

Valitettavasti et. Otamme vastaan ainoastaan rahaa, joka sijoitetaan asiakkaan kanssa yhdessä sovittujen periaatteiden mukaisesti.

Voinko sijoittaa myöhemmin muita summia, kuin nyt määrittelemäni kuukausisäästön?

Totta kai. Määrittelemäsi kuukausisäästö ei sido sinua mihinkään - voit aina valita vapaasti paljonko sijoitat. Kuukausittainen säästäminen on joka tapauksessa järkevää ja helppo tapa kerryttää varallisuutta.

Impakti-sijoittaminen

Mitä on impakti-sijoittaminen?

Kutsumme impakti-sijoittajamiseksi sellaista sijoittamista, jossa hyvän taloudellisen tuoton lisäksi edistetään aktiivisesti ratkaisuja maailmamme keskeisimpiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, köyhyyteen ja eriarvoisuuteen liittyen. Impakti-sijoittaminen tunnetaan myös nimellä vaikuttavuussijoittaminen.

Mitä eroa on impakti-sijoittamisella ja vastuullisella sijoittamisella?

Vastuullisessa sijoittamisessa karsitaan ongelmayhtiöt, kun taas impakti-sijoittamisessa sijoitetaan ratkaisuja tarjoaviin yhtiöihin. Impakti-sijoittajaminen on sellaista sijoittamista, jossa hyvän taloudellisen tuoton lisäksi edistetään aktiivisesti ratkaisuja maailmamme keskeisimpiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, köyhyyteen ja eriarvoisuuteen liittyen.

Mikä on Impakti-rahasto? Miten se eroaa Impakti-salkusta?

Impakti-rahasto sijoittaa sellaisiin kohteisiin, jotka hyvä tuoton lisäksi tavoittelevat jotain positiivista mitattavissa olevaa hyötyä yhteiskuntaan tai ympäristöön. Impakti-rahasto ei sellaisenaan kuitenkaan sovellu salkun ainoaksi sijoitukseksi, vaan se toimii parhaiten osana hajautettua sijoitussalkkua.

Impakti-salkun ydin on rakennettu vastuullisista ETF-sijoituksista, joilla salkkuun saadaan laaja hajautus kustannustehokkaasti. Vastuulliset ETF-sijoitukset mahdollistavat myös sen, että salkku voidaan räätälöidä sinun riskitasollesi sopivaksi. Tämän lisäksi Impakti-salkku sijoittaa riskitasollesi sopivan määrän Impakti-rahastoon, jonka kautta salkkuusi tehdään impakti-sijoituksia ja osallistut myös maailman keskeisimpien ongelmien ratkontaan.

Onko impakti-sijoittaminen kannattavaa?

Impakti-sijoittamista on monenlaista: Uusiutuvan energian rakennusprojektin rahoittaminen on riskiltään ja tuotto-odotukseltaan hyvin erilaista kuin mikrolainaaminen kehittyvien maiden yrittäjille. Jonkin impakti-sijoituksen tuotto-odotus voi olla kymmeniä prosentteja vuodessa, kun taas toisen 1 % vuodessa. Kuten tavallisessakin sijoittamisessa, pitää impakti-sijoittajan aina verrata tuotto-odotusta sijoituksen riskisyyteen ja tehdä sijoituspäätökset tämä huomioiden.

YK:n arvioiden mukaan kaikkien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen voisi vaatia jopa 30 000 miljardin euron investointeja - tämä antaa käsityksen siitä kuinka paljon impakti-sijoittamiselle on kysyntää.

Impakti-sijoittaminen on siis aivan yhtä kannattavaa kuin tavallinen sijoittaminen. Vaihtoehtoja on kuitenkin vähemmän, joten impakti-sijoittamisessa on tärkeää varmistaa että sijoittaja saa riittävän hajautuksen ja että salkku vastaa hänen riskitasoaan. Impakti-palvelussa tämä tehdään sijoittamalla impakti-kohteiden lisäksi myös vastuullisiin osake- ja korkosijoituksiin, jolloin sijoitukset saadaan hajautettua tuhansiin yrityksiin.

Etkö löytänyt etsimääsi?
Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään mahdollisissa kysymyksissä. Palvelemme sinua sähköpostitse ja puhelimitse.
Asiakaspalvelumme on avoinna arkisin ja palvelee sinua 8-18
Ota yhteyttä
Asiakaspalvelu
+358 80002471
asiakaspalvelu.varainhoito@aktia.fi
Soita
Viesti

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen