AloitaAktia

Tiedätkö jo mitä on impakti-sijoittaminen?

Impakti- eli vaikuttavuussijoittamisella tavoitellaan taloudellisen tuoton lisäksi mitattavaa yhteiskunnallista tai ympäristöllistä hyötyä.

Jussi Kallasvuo
Johtaja, Asiakkuudet
3 min read
19. lokakuuta 2019

Impakti-sijoittajatkin tavoittelevat markkinatuottoja. Hyvät tuotot ja suuri impakti kulkevat kauniisti käsi kädessä. Todennäköisesti juuri tämä oivallus on siivittänyt impakti-sijoittamisen viime vuosina vahvaan kasvuun: vuonna 2018 toimialan arvioitiin kasvaneen maailmanlaajuisesti noin 30 %:n vuosivauhtia noin 500 miljardiin dollariin.

Impakti-sijoittaminen on eri asia kuin vastuullinen sijoittaminen. Vastuullisessa sijoituksissa karsitaan ongelmayhtiöt, kun taas impakti-sijoittamisessa sijoitetaan ratkaisuja tarjoaviin yhtiöihin.

Tuuli- ja aurinkoenergiarahastomme ovat hyvä esimerkki impakti-sijoituksista. Ne hallinnoivat jo lähes miljardin euron sijoituksia uusiutuvaan energiaan. Tuotot sijoittajille ovat olleet hyvät ja hiilidioksidi- eli CO2-päästövähenemää on syntynyt 1,2 miljoonaa tonnia eli n. 120 000 suomalaisen vuotuisten CO2-päästöjen verran.

Impakti-sijoittaminen on vielä nuorta ja uusia innovatiivisia malleja ja hankkeita kehitetään jatkuvasti.

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen