AloitaAktia

Kannattaako säästää vai sijoittaa?

Sijoittaminen on ylivoimaisesti älykkäämpi tapa säästää. Lue lisää, niin kerromme miksi.

Jussi Kallasvuo
Johtaja, Asiakkuudet
2 min read
20. marraskuuta 2017

Sijoittaminen on Suomessa edelleen aihe, josta puhutaan vaieten. Kollektiivinen uskomme hyvinvointivaltioon on niin vahva, että ainakin salaa suhtaudumme omistamiseen ja tuotontavoitteluun lähinnä tarpeettomana ökyilynä ja sijoittamiseen ahneena spekulointina. Säästäminen sukanvarteen sen sijaan on hyve – viisautta, varautumista ja vastuullisuutta.

Valitettavasti tällainen ajattelu on tuhoisaa sekä henkilökohtaisen että kansantalouden kannalta. Käsitellään yleensä läheisempi, eli henkilökohtainen talous ensin. On keskeistä ymmärtää, että pitkällä aikavälillä rahan makuuttaminen korottomalla pankkitilillä on surkea – ellei surkein – sijoituspäätös ja takuuvarma keino hävitä. Syy tähän on inflaatio, eli hintojen nousun aiheuttama rahan ostovoiman heikkeneminen. Inflaatio on salakavala ilmiö, koska sen vaikutusta on vaikea huomata: "Miten niin olen hävinnyt, kun pankkitilini saldo on täsmälleen sama kuin aiemminkin?" Kuitenkin jo 2 prosentin vuotuinen inflaatio syö rahan arvosta 10 vuodessa 18 prosenttia, eli melkein viidenneksen. Jos tililläsi on tänään 1000 euroa, on siellä 10 vuoden päästä edelleen 1000 euroa, mutta sillä saa ostettua hyödykkeitä vain 820 euron edestä. Olet siis hävinnyt 180 euroa.

Kansantalouskaan ei kiitä, kun rahat makaavat pankkitilillä. Sijoittamalla ne tuottavammin olet nimittäin mukana rahoittamassa – yleensä yritysten ja valtioiden kautta – erilaisia rahoitusta tarvitsevia hankkeita, jotka työllistävät ja luovat talouskasvua ja hyvinvointia.

Säästäminen on varmasti viisautta, mutta se pitää tehdä fiksusti. Ja fiksu säästäminen tarkoittaa käytännössä sijoittamista. Sijoittamiseen liittyy aina riski, mutta on tärkeää ymmärtää, että riskinotosta myös palkitaan: Esimerkiksi osakkeet ja velkakirjat tuottavat jatkuvasti osinkoja ja korkoja, jotka maksetaan sijoittajalle tästä korvaukseksi. Onkin väärin ajatella, että tuotto perustuisi spekulaatioon hinnoilla, jonkinlaisiin arpajaisiin tai uhkapeliin. Pitkäjänteisen sijoittajan tulee odottaa saavansa sijoitukselleen tuottoa osinkojen, korkojen ja arvonnousun muodossa, koska hän on valmis lykkäämään omaa kulutustaan ja antamaan rahansa muiden käyttöön. Siinä ei ole mitään ökyä, ahnetta tai inhottavaa – päinvastoin. Sijoittaminen on ainoastaan fiksumpi ja vastuullisempi tapa säästää.

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen