AloitaAktia

Korkoa korolle palkitsee kärsivällisen sijoittajan

Korkoa korolle ilmiö on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä

Giuseppe Coco
Johtaja, digitaaliset varainhoitopalvelut
4 min read
28. tammikuuta 2021

Korkoa korolle -ilmiöstä puhutaan paljon hyvää – sen sanotaan olevan varmin tapa vaurastua ja se toisaalta selittää miksi rikkaan on helpompi rikastua. Jos hyödyntämällä tätä ilmiötä on helppo kerryttää varallisuutta, miksi rikkaita ei ole enempää?

Mitä enemmän rahaa sinulla on sijoitettuna, sitä enemmän sama %-muutos kasvattaa salkun kokoa euroissa: Jos 100 € sijoitus nousee 5 % tarkoittaa se 5 € tuottoa, kun taas 10 000 € sijoituksen noustessa 5 % tarkoittaisi se 500 € tuottoa. Seuraavana vuonna salkkusi on kuitenkin edellisen vuoden tuoton verran suurempi, mistä syystä sama %-tuotto kasvattaakin salkkua vielä enemmän euroissa. Salkun edellisen vuoden ”korko” (tuotto) kerryttää lisää korkoa (tuottoa): tästä tulee ilmaisu korkoa korolle.

blog-content-korkoa-korolle-taulukko

Korkoa korolle -ilmiö

Korkoa korolle -ilmiö saa voimansa ensisijaisesti kahdesta tekijästä: sijoitusajasta ja sijoituksen tuotosta. Sijoittamalla 1 000 € alkuun ja 300 € kuukaudessa maltillisella 5 % tuotto-odotuksella on salkun arvo vuoden päästä 4 450 €, josta säästöjen osuus on 4 300 €. 10 vuoden päästä salkun arvo olisi 48 000€ ja säästöjen osuus 36 700 €. 25 vuoden päästä salkun arvo olisi 182 000 € ja säästöjen osuus 91 000 €.

blog-content-kuukausisaastaminen

Alussa säästöt olivat suurin selittävä tekijä sille, että salkun koko oli kasvanut. 25 vuoden aikana tilanne onkin aivan toinen – puolet salkun arvosta onkin syntynyt pelkästään sijoitusten arvonnousun kautta ja sijoitukset ovat tehneet töitä puolestasi. Säästämällä rahat pankkitilille et pääse nauttimaan sijoitusten tuotosta ja kaikki työ jääkin sinulle. Korkoa korolle ilmiö vaati kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä päästäkseen vauhtiin: lunastamalla rahoja matkan varrella tai lopettamalla kuukausisäästämisen heti alkuun jää paitsi suurimmasta osasta tuottoja. Tästä syystä äkillisien menojen kattamiseen kannattaa aina pitää pientä pesämunaa pankkitilillä, sen sijaan että niitä lunastaisi sijoituksista.

Korkoa korolle -laskuri

Selvitä korkoa korolle -laskuristamme kuinka paljon säästöjesi arvo voisi kasvaa sijoittamalla, kokeilemalla eri aikavälejä ja sijoitussummia.

Vastaamalla kahteen kysymykseen ehdotamme sinulle alustavaa sijoitussalkkua, jolla voit testata eri kokoisia summia ja miten salkun arvo kehittyy yli ajan. Vastaamalla kyselyn loppuun asti ehdotamme sinulle tarkempaa sinulle yksilöityä sijoitussuunnitelmaa, jotta näet tilanteen vielä tarkemmin.

Sijoitussalkun avaaminen ei sido sinua mihinkään – voit rauhassa tutustua sen sisältöön ja päättää myöhemmin haluatko siirtää palveluun rahaa.

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen