AloitaAktia

Kryptosijoitukset, kurssiraketit vai hajautus?

Vuonna 2020 sijoitusmarkkinat laskivat nopeasti alas, mutta nousivat pian takaisin ylös. Opi, miten hajauttamalla sijoituksesi voit helpottaa vaurastumistasi.

Giuseppe Coco
Johtaja, digitaaliset varainhoitopalvelut
10 min read
28. tammikuuta 2021

Vuosi 2021 sijoitusmaailmassa on alkanut vähintään yhtä poikkeuksellisesti kuin vuosi 2020. Viime vuonna COVID-19 pandemia iski meidän kaikkien elämiimme ja olemme vielä paluumatkalla kohti normaalia arkea. Vaikutus oli merkittävä myös sijoitusmarkkinoilla: kurssilasku alkoi nopeasti ja jatkui vielä nopeammin. Kuukaudessa laajasti hajautettu osakesalkku oli menettänyt 30 % arvostaan. Lopulta alle vuotta myöhemmin tämäkin sijoitus on noussut arvossa korkeammalle, kuin missä sijoituksen arvo oli vuosi sitten tänään – ikään kuin pandemiaa ei olisi koskaan ollutkaan. Ne onnekkaat, jotka aloittivat sijoittamisen laskun pohjalta ovat sen sijaan nauttineet lähes 50 % kurssinoususta. Mistä tämä johtuu?

Maailman osakemarkkinoiden kehitys aikavälillä 1.1.2020 - 26.1.2021

Sijoitusmarkkinoista ja talouskasvusta

Osakkeen kurssi kertoo mikä on viimeisin hinta, jolla joku on käynyt kauppaa kyseisellä osakkeella. Osakkeen kurssi nousee tilanteessa, missä joku on valmis ostamaan osaketta kalliimmalla, kuin mikä osakkeen hinta on nyt. Se, että joku on valmis maksamaan osakkeesta kalliimpaa hintaa perustuu siihen, että ostaja odottaa osakkeen hinnan nousevan jatkossa vielä enemmän.

Oletetaan, että olet ostamassa sijoitusasuntoa alueelta, jonne rakennetaan paljon. Asunnon hinta on 100 000 euroa, mutta tiedät että asunnon ympäristöön suunnitellaan uutta kauppakeskusta, joka tekee alueesta mielekkäämmän asua. Arvelet, että joku olisi valmis maksamaan asunnosta 120 000 euroa kun kauppakeskus on valmis. Kun kauppakeskuksen rakentuminen varmistuu olet entistä varmempi siitä, että asunnon arvo tulee nousemaan. Lopulta kun kauppakeskus on rakennettu on hinta luultavasti jo noussut. Mitä aikaisemmin ostat asunnon sitä halvemmalla sen luultavasti saat. Samalla otat isomman riskin sillä voi olla, että kauppakeskusprojekti peruuntuu.

Sijoitusmarkkinat toimivat aivan samalla tavalla – eri ihmisillä on erilaisia odotuksia siitä miltä tulevaisuus voi näyttää ja he maksavat osakkeista sen mukaisia hintoja. COVID-19 pandemia oli yllättävä asia jonka vaikutuksia oli aluksi hankala arvioida. Tämä ajoi sijoittajia myymään sijoituksiaan pois, sillä ei ollut enää varmuutta siitä tulevatko yritykset saavuttamaan ne asiat, joita sijoittajat heiltä ikään kuin etukäteen odottivat. Alle vuotta myöhemmin ollaan kuitenkin jo plussalla, sillä nyt ymmärrämme pandemian vaikutukset paremmin. Osa yrityksistä kärsi pandemian takia, kuten lentoyhtiöt, mutta samanaikaisesti toiset yhtiöt menestyvät paljon paremmin, kuten lemmikkitarvikeketju Musti ja Mirri tai etätyöskentelyohjelmistoa kehittävä Zoom.

Kurssiraketeista ja kryptosijoituksista

Sijoitusteorian mukaan osakkeen hinta nousee vain jos sijoittajilla on syytä uskoa, että tulevaisuudessa yrityksen tulos tulee paranemaan ja siten siitä kannattaa maksaa korkeampaa hintaa. Käytännössä sijoituksen hinta nousee aina kun joku on valmis maksamaan siitä kalliimpaa hintaa – riippumatta siitä perustuuko tämä halu mihinkään järkevään oletukseen tulevasta kehityksestä.

Vuosi 2021 alkoi vauhdikkaasti piensijoittajien aktivoitumisella. Bitcoinin hinta nousi hetkellisesti 40 000 dollariin ja Redditin r/wallstreetbets keskustelukanavalla on alettu puskemaan aktiivisesti tiettyjen osakkeiden, kuten GameStop Corporationin, BlackBerryn ja Nokian, hankintaa. GameStop Corporationin osakkeen hinta on yli kymmenkertaistunut alle 2 kuukaudessa, vaikka yritys ei ole julkaissut mitään tietoja joiden mukaan voisi olettaa, että sen liiketoiminta lähtisi suureen nousukiitoon. Nokian kurssi nousi New Yorkin pörssissä hetkellisesti +50 %, sillä samalla keskustelualustalla suositulle BlackBerrylle etsittiin vaihtoehtoa eikä Yhdysvaltalaiset piensijoittajat tajunneet, että Nokia ei enää valmista matkapuhelimia. Jos verrataan dataa siitä, kuinka moni ihminen etsii Googlesta tietoa GameStopin osakkeesta ja osakkeen hintaa vaikuttaa ilmeiseltä, että ne liittyvät toisiinsa. Mitä useampi kuulee kurssiraketeista, sitä useampi haluaa niitä ostaa mikä nostaa kursseja edelleen. Bitcoinin kehitystä ajaa hyvin samanlainen ilmiö.

GameStop Corporationin osakkeen hinnan ja Google-hakujen suhde

Tällaiset äkilliset nousut joita olemme vuoden 2021 alussa nähneet eivät selitykään sillä, että yrityksillä menee lujempaa kuin koskaan ennen. Ne selittyvät esimerkiksi sillä, että joukot piensijoittajia ostavat osakkeita kuumeisesti, sillä he pelkäävät jäävänsä paitsi merkittävistä kurssinousuista. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kuin näin käy: vuoden 2015 lopussa kiinalaiset piensijoittajat ryhtyivät sijoittamaan ahkerasti osakemarkkinoille ostaen kaikkea mikä näytti vihreää ja myyden punaista. Kurssinousu olikin hurja, mutta vuoden lopussa Kiinan osakemarkkinat laskivat -30 % lyhyessä ajassa. Näin kävi siksi, että osakkeita oli ostettu kalliimmalla lähinnä siitä syystä että muutkin ostivat. Monet olivat lopulta sitä mieltä, että sijoitusten hinta oli liian korkealla suhteessa niiden todelliseen arvoon, joten he alkoivat myydä sijoituksiaan. Kun suurin osa sijoittajista halusikin myydä sijoituksensa eikä ostaa lisää kurssit alkoivat laskea ripeästi. Näppinsä polttivat ne, jotka ostivat osakkeita kalliimmalla, kuin mikä niiden todellinen arvo oli.

Turvaa ja kasvua hajautuksella

Sijoittaminen on keskimäärin varsin tylsää ja hidasta puuhaa. Sijoittamalla ei äkkirikastu, mutta ei äkkiköyhdykään. Jos pitää huolen sijoitustensa hajautuksesta sijoituksen arvonnousu on naimisissa tuhansien yritysten menestyksen kanssa. Seassa on kurssiraketteja, mutta myös konkursseja. Jotta laajasti hajautetun sijoituksen arvo menisi nollaan, vaatisi se että yrityksiä menisi konkurssiin tuhansittain. Sijoittamalla hajautetusti ja pitkäjänteisesti salkku tuottaa tasaisesti ja mahdollistaen vaurastumisen pidemmällä aikajänteellä.

Sosiaalisessa mediassa näemme menestystarinoita missä jonkin onnekkaan sijoituksen arvo moninkertaistuu muutamassa viikossa. Käytännössä tämä on mahdollista vain ottamalla todella isoja riskejä: sijoittamalla yksittäisiin korkean riskin yrityksiin, jotka sattuvat menestymään todella hyvin. Tällöin syntyy helposti väärä mielikuva siitä, että sijoittaminen on hyvä keino äkkirikastua. Kun kurssinousu muuttuukin kurssilaskuksi on menetyksetkin suuria. Tämä puolestaan synnyttää väärän mielikuvan siitä, että sijoittaminen uhkapeliä ja milloin tahansa voi menettää kaikki rahansa.

Tuotto-odotuksen muodostuminen yli ajan

Edellisten 100 vuoden aikana hajautettu sijoittaminen osakkeisiin on tuottanut keskimäärin 6,6 % vuodessa. Tuotto-odotus ei tarkoita, että sijoitusten arvo nousee esimerkiksi 7 % vuodessa joka vuosi, vaan se tarkoittaa että 10 vuodessa sijoitukset nousevat yleensä noin 70 %. Jonain vuotena sijoitusten arvo nousee +10 %, ja toisena laskee -10 %. Mitä pidempään sijoittaa, sitä todennäköisempää on, että lopulta sijoitusten tuotto on keskimäärin tuotto-odotuksen verran. Jos sijoitukset myy suositeltua sijoitusaikaa lyhyemmässä ajassa on suurempi todennäköisyys sille, että sijoitusten tuotto eroaa merkittävästi tuotto-odotuksesta. Tässä hajautus on oleellisessa roolissa salkun kasvua pitkällä aikavälillä. Jos kaikki rahat on jatkuvasti sijoitettuna erilaisiin yksittäisiin korkean riskin osakkeisiin on salkussa jatkuvasti riski sille, että sijoituksen arvo vaihtelee suuria määriä. Sijoittamalla hajautetusti saa vakaampaa tuottoa, joka kuitenkin vie lopulta hyvään lopputulokseen varmemmin erityisesti korkoa korolle -ilmiön siivittämänä.

Vinkit suomalaiselle sijoittajalle

Vaurastuminen sijoittamalla ei ole helppoa sillä se vaatii kärsivällisyyttä, joka monelta puuttuu. Se on kuitenkin täysin tehtävissä. Suurelle osalle meistä jää rahaa tilille palkan jälkeen ja se kannattaisi laittaa töihin sijoittamalla.

Sijoittaminen kannattaa aloittaa heti, mutta harkiten. Tärkeää on tietää mikä on oma riskinsietokyky ja varmistaa, että sijoitukset tehdään sen mukaisesti. Ei kannata sijoittaa sellaisia rahoja joille keksii välittömästi muita käyttötarkoituksia. Sijoitusten arvo voi muuttua myös alaspäin lyhyessä ajassa, vaikka keskimäärin niiden arvo nouseekin.

Sijoittaminen yksittäisiin osakkeisiin voi olla hyvinkin kannattavaa, mutta ilmaista sekään ei ole. Jos haluat tehdä yksittäisiä osakevalintoja varmista, että olet itsekin vakuuttunut siitä kuinka hyvä tekemäsi valinta on. Muuten seuraat vain laumaa muita innostuneita sijoittajia, etkä ole oikeasti kartalla siitä miksi sijoitustesi arvo nousee tai laskee. Osakepoiminta vaatii merkittäviä ajallisia panostuksia ja kiinnostusta sijoittamiseen, jota ei monelta löydy.

Impakti-palvelu voi olla sinulle oikea vaihtoehto jos haluat olla mukana maailmantalouden kasvussa, mutta sijoittaminen ei kiinnosta sinua niin paljon että tekisit siitä itsellesi työn tai harrastuksen. Vastaamalla muutamaan kysymykseen kerromme mikä voisi olla sinulle sopiva riskitaso ja rakennamme laajasti hajautetun salkun tämän pohjalta. Aloita tänään ja selvitä minkälainen salkku sinulle voisi sopia – se ei sido sinua mihinkään.

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen