AloitaAktia

Miten aloitan sijoittamisen – Aloittelijan opas

Sijoittamisen aloittamisen ei tarvitse olla vaikeaa. Tärkeintä on hoitaa perusasiat kunnolla ja sitten päätöstenteko helpottuu kummasti.

Giuseppe Coco
Johtaja, digitaaliset varainhoitopalvelut
8 min read
31. joulukuuta 2019

Moni tietää mitä kautta sijoituksia voi alkaa tekemään, mutta on niin monta erilaista tapaa sijoittaa ettei ole aina selvää mistä kannattaa aloittaa.

  • Tunnista mikä on riskinsietokykysi ja valitse sijoituskohteesi sen mukaan
  • Päätä kuinka paljon aikaa haluat kuluttaa sijoittamisen parissa: haluatko valita sijoituskohteesi yksitellen, vai suositko vähätöisempää ratkaisua?
  • Aseta odotukset ja tavoitteet sijoittamiselle – säästätkö jotain tiettyä asiaa varten vai pahan päivän varalle?
  • Aloita aina miettimällä hetki taloudellista tilannettasi: Kuinka usein ja minkä kokoisia summia voisit sijoittaa?

Sijoittaminen alkaa itsetutkiskelusta

Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa ja se tuntuu pelottavalta uhkapeliltä vain silloin kun riskit joita otat ovat liian suuria suhteessa riskinsietokykyysi. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa aina arvioida omaa riskinsietokykyä ja valita siihen sopivat sijoituskohteet.

Impakti-palvelu lähtee liikkeelle riskiarvioinnista – olemme laatineet kyselyn jota käytämme arvioidessamme asiakkaidemme riskinsietokykyä. Kysymykset ovat yksinkertaisia ja vastattuasi niihin saat ilmaiseksi ehdotuksen sijoitussuunnitelmasta ja riskitasosta, joka kokemuksemme mukaan voisi sopia sinulle. Kyselyyn vastaaminen ei sido sinua mihinkään.

Valitse tapasi sijoittaa

Osakkeiden ostaminen on yleinen mutta aikaavievä tapa sijoittaa. Yritys joka vaikuttaa hyvältä sijoitukselta tänään ei välttämättä ole sitä aina, joten osakesijoittajan pitää seurata markkinoita melko aktiivisesti. Keskustelin hiljattain tuttuni kanssa, joka oli sijoittanut muutamaan suureen suomalaiseen yhtiöön. Yksi näistä oli Finnair ja tiedämme mitä matkailualalle kävi, kun COVID19 levisi maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Pettymys Finnairin kurssin romahtaessa oli tietysti suuri ja kun tuttuni täytti kyselymme selvisi, että hänelle sopiva riskitaso oli 5 asteikolla 1-10. Häntä ei myöskään kiinnostanut seurata yrityksiä aktiivisesti tai tehdä jatkuvasti sijoituspäätöksiä – osakesijoittaminen ei siis ollut ehkä hänelle sopivin tapa sijoittaa.

Osakepoiminta ei sovi passiiviselle sijoittajalle jota ei kiinnosta seurata osakemarkkinoiden ja valitsemiensa yhtiöiden kuulumisia. Sijoittaminen laajemmin hajautettuihin ratkaisuihin on sopivampi tapa aloittaa sijoittaminen ja monelle paras tapa sijoittaa. Impakti-palvelun kautta asiakkaamme saavat juuri heidän riskitasolleen sopivan sijoitussalkun, jonka laaja hajautus on toteutettu kustannustehokkaasti ETF-sijoituksilla.

Mitä pidempi sijoitushorisontti, sitä enemmän riskiä voit ottaa

Jos sijoitushorisonttisi on todella lyhyt, esim. alle vuoden, ei sijoittaminen ole lähtökohtaisesti järkevä tapa säästää. Jos sijoitushorisonttisi on pidempi, kannattaa. Ottamalla liikaa riskiä saatat hermostua jos sijoitusten arvo heilahtelee paljon lyhyessä ajassa, mikä johtaa keskimäärin huonoihin sijoituspäätöksiin kuten sijoittamisen lopettamiseen. Olemme havainneet tämän todeksi tutkimalla miten asiakkaamme toimivat eri tilanteissa. Tästä syystä tärkeintä on sijoittaa itselleen sopivalla riskitasolla, vaikka se voikin tarkoittaa matalampaa riskiä ja tuotto-odotusta.

Sijoita rahaa, jonka voit jättää kasvamaan rauhassa

Korkoa korolle -ilmiö vaatii aikaa toimiakseen. Tästä syystä sijoituksiin kannattaa laittaa sellaista rahaa, jolle et keksi välittömästi muuta käyttötarkoitusta. Esimerkiksi lomamatkaa varten säästäminen kannattaa tehdä pankkitilillä ja aina kannattaa pitää käteispuskuria, jolla voi hoitaa äkilliset menot kuten vaikka hajonneen astianpesukoneen korvaamisen. Suurin osa meistä ei kuitenkaan tarvitse kaikkea rahaa jota tilille tulee ja sopivan summan siirtäminen sijoituksiin heti palkkapäivänä voi olla fiksu tapa aloittaa.

Lyhyessä aikavälissä sijoitusten arvo voi pudota paljonkin, mutta pitkällä aikavälillä todennäköisyys jäädä tappiolle on äärimmäisen pieni. Esimerkiksi korkeamman riskin osakesijoitusten kohdalla suositeltu sijoitusaika on vähintään 10 vuotta. Tämä perustuu siihen, että vaikka tulisi isokin romahdus niin keskimäärin 10 vuodessa osakesijoitusten arvo ehtii palata vähintäänkin sille tasolle missä oltiin ennen romahdusta. Joskus palautuminen on paljon nopeampaa ja COVID19-kriisin -30% romahdus kansainvälisillä osakemarkkinoilla kurottiin kiinni alle vuodessa.

Maailman osakemarkkinoiden kehitys aikavälillä 1.1.2020 - 26.1.2021

Jos sijoitushorisonttisi on todella lyhyt, esim. alle vuoden, ei sijoittaminen ole lähtökohtaisesti järkevä tapa säästää. Jos sijoitushorisonttisi on pitkä (esimerkiksi yli 10 vuotta) voit ottaa enemmän riskiä. Ottamalla liikaa riskiä saatat hermostua jos sijoitusten arvo heilahtelee paljon lyhyessä ajassa, mikä johtaa keskimäärin huonoihin sijoituspäätöksiin kuten sijoittamisen lopettamiseen. Olemme havainneet tämän todeksi tutkimalla miten asiakkaamme toimivat eri tilanteissa. Tästä syystä tärkeintä on sijoittaa itselleen sopivalla riskitasolla, vaikka se voikin tarkoittaa matalampaa riskiä ja tuotto-odotusta.

Tärkeintä on aloittaa

Impakti-palvelun kautta pääset helposti liikenteeseen. Aktian sijoitusalan ammattilaiset ja salkunhoitajat ovat laatineet yksinkertaisen kyselyn, johon vastaamalla saat ehdotuksen sinulle sopivasta riskitasosta sekä tähän sopivan laajasti hajautetun sijoitussalkun. Palveluun sijoittaminen ja rahojen lunastaminen on ilmaista ja hallinnointipalkkio on sama eri sijoitussummilla. Täytä kysely ja selvitä minkälainen salkku sinulle voisi sopia – kyselyn täyttäminen ei sido sinua mihinkään!

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen