AloitaAktia

Onko nyt hyvä hetki aloittaa sijoittaminen?

Tilillä on ylimääräistä rahaa ja tiedät mihin haluat sijoittaa, mutta et ole varma onko juuri nyt oikea hetki aloittaa. Tässä blogissa käydään läpi mitä kannattaa huomioida.

Giuseppe Coco
Johtaja, digitaaliset varainhoitopalvelut
6 min read
23. helmikuuta 2021

Paras hetki aloittaa sijoittaminen on heti pörssiromahduksen jälkeen: sijoitusten arvo on hetkellisesti alhaalla, joten samalla rahalla saa enemmän. Käytännössä on kuitenkin mahdotonta ennustaa tulevaa ja arvioida, milloin ollaan pohjalla ja milloin huipulla. Milloin siis kannattaa aloittaa? Tähän vaikuttaa kolme asiaa, jotka jokaisen tulisi ottaa huomioon:

  • Kuinka pitkä sijoitushorisonttisi on?
  • Sijoitatko yksittäisiin osakkeisiin vai laajemmin hajautettuun salkkuun?
  • Sijoitatko yhtä isoa summaa vai onko tarkoituksesi tehdä lisäsijoituksia matkan varrella?

Riittävän pitkä sijoitushorisontti on tuottavan sijoittamisen salaisuus

Selvitimme, mitä laajasti hajautettu kansainvälisille osakemarkkinoille sijoittava osakesalkku on tuottanut edellisten 20 vuoden aikana. Vuosien 2001 ja 2021 väliin mahtuu mm. finanssikriisi, jolloin osakemarkkinoiden arvo puolittui, ja COVID-19-pandemia, joka laski osakemarkkinoiden arvoa -30 %

Osakemarkkinoiden kehitys 2000-luvulla

Jos sijoittamisen osakemarkkinoille olisi aloittanut minä tahansa satunnaisena päivänä edellisten 20 vuoden aikana ja sijoitukset olisi myynyt 1 kuukautta myöhemmin, olisi todennäköisyys jäädä plussalle n. 60 %. Kymmenen vuoden sijoitusajalla todennäköisyys jäädä plussalle on 95 % ja samaan aikaan salkun arvo on keskimäärin kaksinkertaistunut. 15 vuoden sijoitusajalla todennäköisyys sille, että salkku olisi jäänyt tappiolle, on puolestaan 0 %.

Todennäköisyys jäädä plussalle eri sijoitusajoille

Jos sijoittaminen pitkällä sijoitushorisontilla ei ole mahdollista, on mahdollista madaltaa riskiä esimerkiksi sijoittamalla osa varoista korkosijoituksiin. Pelkistä osakkeista koostuvaan salkkuun sisältyy korkeampi riski, mutta tuotto-odotuskin on korkeampi.

Edellisissä esimerkeissä vertailuun käytettiin laajasti ja kansainvälisesti hajautettua osakesalkkua. Jos sijoitat yksittäisiin osakkeisiin riskit ovat merkittävästi korkeammat, eikä yksittäiselle osakkeelle voi laskea yhtä luotettavaa pitkän aikavälin tuotto-odotusta kuin hajautetulle osakesalkulle. Täyttämällä kyselymme voit selvittää, mikä riskitaso on sinulle sopiva ja saat valmiiksi rakennetun sijoitussuunnitelman, jolla voit alkaa sijoittamaan. Kyselyn täyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Isomman summan sijoittaminen – sijoittaako pienemmissä osissa vai kerralla?

Joskus käy niin, että sijoitettavaa varallisuutta tulee hetkessä vähän isompi summa, mikä saa monen harkitsemaan sijoittamisen aloittamista. Oletetaan, että saat isomman summan, jonka haluat sijoittaa laajasti hajauttaen osakemarkkinoille. Kannattaako se sijoittaa kokonaan heti vai jakaa esimerkiksi 12 yhtä suureen osaan, jotka sijoitetaan vähitellen vuoden ajan?

Alla näkyy esimerkkejä siitä, mikä osakesalkun tuotto olisi ollut, jos olisit aloittanut sijoittamisen jonain satunnaisena päivänä 2000-luvulla ja pitänyt varoja sijoitettuna 10 vuotta. Koko rahan sijoittaminen heti johtaa suurempaan vaihteluun: huonoimmassa tapauksessa salkku jäi 10 vuoden jälkeen tappiolle -20 % (vihreät palkit vasemmassa laidassa), mutta parhaassa tapauksessa salkun arvo olisi nelinkertaistunut (+300 %, vihreät palkit oikeassa laidassa). Rahan jakaminen osiin ja sijoittaminen vähitellen laskee riskiä, mutta samalla se laskee myös mahdollista tuottoa. Sijoittamalla tasaisissa osissa 12 kuukauden ajan salkun tuotto olisi ollut huonoimmassa tapauksessa -5 % (violetit palkit vasemmassa laidassa) ja parhaassa tapauksessa +215 % (violetit palkit oikeassa laidassa). Keskimäärin kumpikaan tapa ei ole huonompi, sillä sijoittamalla kaikki kerralla on tuotto vuodessa keskimäärin 7,15 % ja hajauttaen 7,09 %. Tällöinkin tulosta voi parantaa pitämällä varoja sijoitettuna pidempään.

Kannattaako isompi summa sijoittaa heti vai hajauttaen ajallisesti?

Kuukausisäästäjän ei tarvitse stressata

Kuukausisäästäminen on paras tapa hajauttaa, koska ostat sijoituksia jatkuvasti. Kun sijoitusten arvo on korkealla, ostat siihen hintaan. Kun arvo on matalalla, saat sijoituksia halvemmalla. Ajan kuluessa sijoituksesi hajautuvat moneen eri markkinatilanteeseen ja saat täyden hyödyn korkoa korolle -ilmiöstä.

Kuukausisäästämisen vaikutus keskimääräisen hankintahintaan

Kun ostat sijoituksia tasaisesti laskevassa markkinassa, laskee myös sijoituksesi keskimääräinen hankintahinta. Pitkällä aikavälillä esimerkiksi osakkeiden tuotto-odotus on positiivinen, joten ennen pitkää jokainen hankintaerä kääntyy plussalle. 10 € hinnalla ostettu sijoitus on miinuksella pisimpään ja pohjalta ostettu sijoitus on plussalla heti. Kuukausisäästäjänä tämä tapahtuu automaattisesti eikä sinun tarvitse murehtia asiaa. Riittävällä sijoitushorisontilla varustettua kuukausisäästäjää laskumarkkinat eivät pelota, koska ne ovat kuin jatkuva alennusmyynti.

Edellisten 20 vuoden aikana huonoin mahdollinen hetki aloittaa sijoittaminen oli 15. kesäkuuta 2007 eli juuri ennen finanssikriisiä. Finanssikriisin takia osakemarkkinoiden arvo laski hitaasti kahden vuoden aikana noin -50 %. Jos olisit aloittanut sijoittamisen tuona päivänä 1 000 € alkusijoituksella ja kuukausisäästäen 300 € kuukaudessa, olisi salkkusi kuitenkin jo reilusti plussalla vuonna 2021. Salkku olisi ollut tappiolla pitkään, mutta kääntynyt lopulta voitolliseksi vuosien 2017-2018 välissä eli noin 10 vuodessa.

Sijoittamisen aloittaminen juuri ennen finanssikriisiä

Tärkein asia kuukausisäästämisessä on säännöllisyys. Kannattaa valita sellainen kuukausisäästösumma, jonka voit siirtää sijoituksiin joka kuukausi. Tällä tavalla varmistat, että sinulla on rahaa sijoitettuna kaikissa erilaisissa markkinatilanteissa. Yhdistettynä pitkään sijoitushorisonttiin todennäköisyys vaurastua kasvaa merkittävästi, kuten edellisestä kuvaajasta käy ilmi. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, mitkä ovat lisäsijoituksen kulut. Esimerkiksi osakesijoittamisessa lisäsijoituksesta pitää maksaa välityspalkkio, joka on yleensä suhteellisesti kalliimpaa, jos sijoitettava summa on pieni. Impakti-palvelussa lisäsijoitusten tekeminen on sinulle täysin ilmaista, joten voit siirtää rahaa palveluumme vaikka kaksi kertaa viikossa, jos haluat.

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen