AloitaTaaleri

Sinulla on valta siihen, millaista huomista rakennamme

​Sijoittamaan voi ryhtyä niin, että samalla sijoitus paitsi tuottaa, myös tekee hyvää. Impakti-sijoittamisessa sijoitetaan yhtiöihin, jotka tarjoavat myös ratkaisuja maailman ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, köyhyyteen ja eriarvoisuuteen.​

Paula Vesala
muusikko, näyttelijä
6 min read
November 6, 2020

​ Halusin ehdottomasti olla Impakti-sijoittamisen kasvo. Oma uskaltaminen sijoittamisen pariin jo 18-vuotiaana on ollut palkitseva kokemus ja lähdin silloin liikkeelle hyvin pienestä. Kun aloitin Taalerin kanssa nuorena yrittäjänä sijoittamaan myös musiikkialan yritykseni varoja, silloinkin aloitettiin pienestä. En ota liian isoja riskejä, mutta vuosi vuodelta teen pitkäjänteisesti matkaa kohti tavoitteitani. Sijoittamisessa tärkein vipuvarsi on aika – aika on rahaa, pitkä aika on paljon rahaa.

Enkä todellakaan ole sukupuoleni takia sijoittajana mikään poikkeus; naiset sijoittavat enenevissä määrin ja se vaikuttaa yritysten toimintaan sekä osakemarkkinoihin. Sijoittajilla, kuten myös kuluttajilla, on suora valta vaikuttaa siihen, millaista huomista rakennamme.

WHO varoitti viruspandemiasta vuosia, mutta maailma ei halunnut varautua siihen. Nyt kaikki on toisin ja paluuta entiseen aikaan ei ole. Oli vaikea uskoa, että ihminen esimerkiksi lopettaisi kiihtyvän lentämisen ja matkustelun, mutta niin vain jäivät lentokoneet maahan koronan ottaessa kuristusotteen maailmasta.

Ilmastonmuutos tulee olemaan juuri niin suuri haaste kuin tutkijat varoittavat. Maapallo ei kestä nykyistä elämänmenoa, joten kun katastrofi käy kaikille ilmeiseksi, jokainen meistä haluaa torjua ilmastonmuutosta – ihminen haluaa elää ja selviytyä. Niin täytyy myös kaikkien yritysten muuttua. Kaikenkarvaiset viherpesu-, eko- ja vastuullisuusstandardit ovatkin lisääntyneet, mutta samalla onneksi myös aito ympäristövastuu sekä yritysten yhteiskunnallisen funktion tärkeys.

Tämän vuoksi Impakti-sijoittaminen tulee myös olemaan nouseva teema, toisin sanoen trendikästä. Kuulostaa itsekkäältä, mutta sijoittamiseen ryhdytään siksi, että saadaan tuottoa. Mutta sijoittamaan voi ryhtyä niin, että samalla sijoitus paitsi tuottaa, myös tekee hyvää. Vastuullinen sijoittaminen on kirjava käsite, joka tarkoittaa pääpiirteissään sitä, että sijoituskohteet täyttävät jonkinlaisen vastuullisen toimijan kriteerit. Impaktisijoittamisessa sijoitetaan yhtiöihin, jotka tarjoavat myös ratkaisuja maailman ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, köyhyyteen ja eriarvoisuuteen.

Taalerin digipalvelun kautta sijoittaminen on helppoa. Itse latasin myös Taaleri-sovelluksen, jotta voin katsella missä tahansa, mitä salkulleni kuuluu. Voin tietysti tarkistaa paljonko tässä kuussa sijoitukset tuottivat, mutta näen myös kuinka paljon sijoitukseni vaikutti maailmaan esimerkiksi hiilidioksidipäästövähennyksinä.

Impakti-palvelun kulut ovat selkeät ja läpinäkyvät: kokonaiskulu muodostuu 0.45 % hallinnointipalkkiosta ja käytettyjen sijoitustuotteiden, kuten kustannustehokkaiden ETFien ja Impakti-rahaston, kulusta. Kulut ovat samat riippumatta salkun koosta ja palvelun sisältä löytyy selkeä kooste maksetuista kuluista. Joustavuutta sijoittamiseen tuo se, että palveluun sijoittaminen ja sieltä lunastaminen on täysin ilmaista. Tämän lisäksi algoritmit varmistavat, myös täysin veloituksetta, että salkku on aina tasapainossa markkinoiden ja tilanteesi muuttuessa.

Toivon sinulle hyvää tutkimusmatkaa sijoittamisen pariin. Aloita Impakti-sijoittaminen tästä.

Tiedätkö jo mitä on impakti-sijoittaminen?

Impakti- eli vaikuttavuussijoittamisella tavoitellaan taloudellisen tuoton lisäksi mitattavaa yhteiskunnallista tai ympäristöllistä hyötyä.

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen