AloitaAktia

Vinkkejä aloittelevalle sijoittajalle

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot… Lue vinkkimme, joilla otat taloutesi haltuun ja saat tehtyä ensimmäisen sijoituksesi.

Katri Eranti
Digital Marketing Manager
10 min read
23. syyskuuta 2020

Vinkkejä aloittelevalle sijoittajalle

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot… Pääseekö tili tyhjenemään aina ennen palkkapäivää? Haluaisitko saada säästettyä ja mahdollisesti myös sijoittaa säästöjäsi? Lue viisi vinkkiä säästämiseen ja tee ensimmäinen sijoituksesi.

Vinkki 1: Listaa kaikki menosi ja tulosi

Oman kuluttamisen hahmottaminen on tärkeää kun yrität arvioida omaa säästämiskykyäsi. Listaa kaikki tulosi ja menosi ainakin muutaman kuukauden ajalta. Merkkaa kaikki pakolliset kulut kuten ruokakauppamenot, kiinteät kulut (kuten asumismenot ja mahdollisen auton aiheuttamat kulut) ja laskut, jotta tiedät, miten paljon normaali elämisesi maksaa. Listaa myös muut menosi. Mitä jää jäljelle? Budjetoimalla tulot ja menot pääset kärryille siitä, mihin rahasi kuluvat.

Huomaa, että monet pankit tarjoavat nykyään applikaatioita, joilla voit seurata omaa kulutustasi.

Vinkki 2: Arvioi kriittisesti etenkin ei-elintärkeitä menojasi

Koetko, että jotain kulueriä voisi ehkä rajoittaa? Jos joku tarpeeton kuluerä haukkaa ison osan tuloistasi, voisitko jotenkin muuttaa käyttäytymistäsi niin, että saisit esim. puolitettua sen? Koita elää muutama kuukausi niin, ettet tuhlaa rahaa mihinkään turhaan ja katso, mitä tilisi saldolle käy. Pienillä muutoksissa arjessa voi säästää vuodessa pitkän pennin. Esimerkiksi joka arkiaamuisen take away -aamulaten (á 2,90) ostamatta jättäminen säästää sinulle kuukaudessa 58 €, joka on vuodessa jopa 700 €. Turhien asioiden ostelu syö rahat tehokkaasti. Tavaroita kannattaa ostaa vain aitoon tarpeeseen. Jos ei pysty vastustamaan heräteostoksia, kannattaa välttää kaupungilla, ostoskeskuksissa ja nettikaupoissa pyörimistä. Listaa aidot tarpeesi ja äläkä sorru ostamaan asioita listan ulkopuolelta.

Vinkki 3: Rakenna bufferirahasto

Säästä ensimmäisenä tilillesi bufferirahasto. Omalla tilillä kannattaa aina pitää bufferia, jolla voit kattaa yllättävät menot kuten pesukoneen hajoamisen tai odottamattoman tulojen menetyksen. Bufferirahaa varten kannatta melkein käyttää omaa tiliä, johon ei koske kuin hätätapauksessa. Bufferirahaston säästettyäsi voit alkaa miettiä, voisitko sijoittaa osan kuukausittain säästämistäsi rahoista.

Vinkki 4: Päätä itsellesi sopiva sijoitussuunnitelma

Miltä tililläsi alkaa näyttää? Kun bufferia alkaa olla tilillä, olet luultavasti jo saanut kulutuskäyttäytymisesi melko hyvään ruotuun. Hienoa! Nyt voitkin alkaa miettiä, olisiko aika aloittaa sijoittaminen siitä osasta tulojasi, jotka tilillesi jää joka kuukausi kaikkien menojen jälkeen.

Bufferin lisäksi kovin suurta summaa rahaa ei kannata makuuttaa pankkitilillä, sillä et saa korkoa rahoillesi mitä luultavimmin tällä hetkellä. Vaikka inflaatio on tällä hetkellä hyvin matala ja siten rahasi ei menetä arvoaan, ei tilillä makaava raha tuota sinulle mitään. Sen sijaan sijoittamalla varasi voit saada säästösi poikimaan.

Jos olet valmis sijoittamaan pitkäjänteisesti, voit asettaa tuotto-odotuksen sijoituksillesi historialliseen dataan perustuen. Pitkällä aikavälillä tarkastellen osakkeet ovat tuottaneet keskimäärin 6-7 % vuodessa viimeisen 100 vuoden aikana. Kannattaa myös muistaa, että säännöllisyys on sijoittamisessa tärkeää, sillä sen avulla saat melko kivuttomasti kasattua ison summan rahaa vuodessa. Esimerkiksi jos kuukausisijoitat 250 € kuukaudessa, on se vuodessa 3 000 €. Voit kokeilla sijoituslaskurillamme, millaisen salkun voisit 20 vuodessa saada aikaan erilaisilla sijoitussummilla. Kolme hyvää sijoitusstrategiaa, joista voit valita itsellesi sopivan:

  1. Sijoita kaikki tai osa käyttötililläsi makaavasta rahasta, kun seuraavan kuun palkka tulee tilillesi.
  2. Sijoita joka palkasta tietty summa, joka mahtuu budjettiisi ilman, että joudut liikaa nipistämään menojasi.
  3. Jos sinulla on paha tapa tuhlailla, sijoita aina samalla summalla, jolla ostit jotain tarpeetonta.

Vinkki 5: Päätä sinulle sopiva sijoituskohde ja tee ensimmäinen sijoituksesi

Sijoittaa voi monella tapaa, mutta jos pörssikurssien seuraaminen ja asiaan perehtyminen eivät kiinnosta, kannattaa harkita sijoituspalvelun käyttöä, sillä silloin joku asiaan perehtynyt tekee sijoituspäätökset puolestasi. Osakkeisiin suoraan sijoittaminen vaatii jo jonkun tason ymmärrystä kuluista ja kurssiin vaikuttavista tekijöistä, mutta voi olla todella mielenkiintoista.

Sijoituskohteita valitessa kannattaa myös miettiä, millaisiin kohteisiin haluaa sijoittaa. Ovatko ilmastoasiat tai ihmisoikeudet lähellä sydäntäsi vai onko sinulle täysin yhdentekevää, millaisten yritysten osakkeita omistat? Digipalvelussamme voit valita ETF-salkun ja Impakti-salkun välillä. Impakti-salkku sijoittaa kohteisiin, joilla pyritään ratkaisemaan maailman keskeisimpiä ongelmia kuten ilmastonmuutosta ja parantamaan ihmisoikeuksien toteutumista. ETF-salkussa ei oteta näihin asioihin kantaa, vaan sijoitetaan laajasti kaikenlaisiin toimialoihin.

Digipalvelumme on varteenotettava tapa tutustua sijoittamisen maailmaan. Sen kautta sijoittaessa sinun ei myöskään tarvitse huolehtia hajauttamisesta eikä riskiprofiiliasi, sillä meidän palvelumme tekee arvion puolestasi ja hajauttaa salkkusi tehokkaasti. Voit käydä katsomassa, millaisen salkun rakentaisimme sinulle täältä.

Onnea matkaan!

Aloita sijoittaminen jo tänään

Aloita sijoittaminen